Nyheter

3 min lesetid

Meshcrafts med Norges første toveislader - 'vehicle-to-grid'

20.02.21 11:04

Meshcrafts har installert Norges første kjøretøy til nett, kalt vehicle-to-grid (V2G), installasjon med Statsbygg. Og med dette demonstrert hvordan elektriske bilbatterier kan bli verdifulle ressurser for kraftnettet og bygningseiere. Elbil batteriet er en distribuert energiressurs som kan brukes som en ressurs i smartnettet. På Statsbyggs side lagrer elbil batteriet strøm som enten kan brukes som fleksible ressurser i kraftnettet eller redusere krafttoppene for bygninger / nettoperatør, samt kilde til fremdrift for elbiler.

Minister for miljø og klima, Ola Elvestuen, ble invitert til den første offisielle ladningen og utladningen, som vil bidra til å transformere energidrift og mobilitet for Norge.

 - Dette er gode nyheter og åpner spennende muligheter for fremtiden. Elbiler vil være til nytte også når de parkeres som en integrert del av smarte energisystemer, sier Statsråden.

Meshcrafts har med sitt produkt SmartCharge, vært en del av fremtidens Smart Grid-løsninger innenfor et pågående forsknings- og utviklingsprosjekt på Campus Evenstad i regi av Statsbygg.

Redusere Co2-fotavtrykk

Med mål om å redusere Co2-fotavtrykket for offentlige bygninger har Statsbygg forsket på innovative energiteknologier i samarbeid med Multiconsult, hvordan man integrerer bilbatterier til elbil i strømnettet. Nissan Europe leverte toveis ladesystem for prosjektet og Meshcrafts programvareløsningen.

Under en test i oktober, for første gang i Norge, ble det demonstrert at vi kan overføre strøm fra en elbil til strømnettet.

En Nissan Leaf ble koblet til en 2-veis lader og forsynte det elektriske anlegget på Campus Evenstad med 9,5 kW kraft. Meshcrafts har utviklet og levert fjernkontrollsystemet i sitt system SmartCharge.

 - Med dette utstyret og fjernkontrollsystemet, SmartCharge, har det vist at batteriene til elbiler på lang sikt kan brukes aktivt som en fleksibel ressurs i strømnettet. Med SmartCharge kan operatøren av ladestasjonen kontrollere energistrømmen og optimalisere elbil lading, og gi bedre tjenester til hele økosystemet, sier Åsmund Møll Frengstad, grunnlegger og kommersiell direktør i Meshcrafts.

Løsningen installert på Statsbygg-området kan for eksempel brukes til topp-barbering på dagtid hvor kapasiteten til elbilen batteri kan utnyttes i samarbeid med lokal produksjon og energiforbruk fra elbil og bygninger, eller som en uavbrutt strømforsyning til bygningene i tilfelle strømbrudd.

Den lokalt produserte kraften fra solceller kan lade bilen om dagen, mens batteriet i bilen kan levere strøm om natten. Overskuddenergien fra solceller kan lagres i batteriene og brukes når det er nødvendig for å redusere grunnbelastninger og topper, sier Åsmund Møll Frengstad.

Denne teknologien har skapt et fundament å bygge videre på for at E-mobilitet skal bli en del av energivertikalen. Dette betyr at elbil vertikalen i fremtiden kan brukes til:

  • Fleksible energiressurser i nettet ved å koble sammen elektriske kjøretøy som vil være en integrert og viktig ressurs i kraftforsyningen i det nasjonale og regionale nett- og energisystemet. Ressursene kan optimalisere driften av kraftnettene og utsette kostbare investeringer angående maksimal topp i nettet.
  • Kapitalisering av investeringer for eiere av elbiler og ladestasjoner som kan muliggjøre en inntektsstrøm fra eksisterende investeringer ved å bruke bilbatteriet og ladere. Endre varen fra energi (kWh) til effekt (kW) og bli en integrert del av kraftindustrien.

Vehicle-to-grid (V2G)

Om Meshcrafts AS
Meshcrafts med produktet SmartCharge, er en programvareleverandør til elbil-operatører og tjenesteleverandører, noe som akselererer elbil-bransjens dynamiske og kontinuerlige transformasjon. Vår intelligente, skybaserte plattform er bygget på sertifiserte og åpne bransjestandarder, og spenner over elbil-lading, energistyring, betalingsformidling og fakturering, hjemme-, offentlig- og arbeidsplasslading.

Basert i Oslo, Norge, Meshcrafts's team av ladeeksperter betjene kunder for tiden i 5 land og vokser raskt. Vi er lidenskapelige energieksperter og ingeniører som utvikler de ledende løsningene våre kunder trenger for å gjøre overgangen til elektrisk mobilitet. Vi tilbyr våre løsninger til nettverksoperatører og leverandører med en skalerbar, maskinvareagnostisk plattform, og genererer fortjeneste for de største ladenettverkene og nye markedsaktører. I dag administrerer SmartCharge tusenvis av elbil-ladere, som brukes av mer enn 50000 elbil-sjåfører månedlig.

Kundelisten inneholder sterke merker som Ladeklar, Fjordkraft, Wennstrom, Datek og Bravida.

Kontakt:
Tom Orvei – Adm. dir. i Meshcrafts AS
M: +47 480 70 454

Temaer: Nyheter
Tom Orvei

Skrevet av Tom Orvei

Tom er Administrenede direktør i Meshcrafts og har mangeårig strategisk og operasjonell ledererfaring. Han har tidligere bransjeerfaring fra transport, reiseliv, IT-programvare, kommunikasjon og markedsføring.

Siste nyheter

Få nyhetsoppdateringer fra Meshcrafts