Hva er smart elbillading?

Bestepraksis for smarte ladeanlegg

Hvordan du får mest ut av et smart ladeanlegg, er et spørsmål som avhenger av mange faktorer. Her er noen vanlige spørsmål som indikerer hva du bør tenke på. Sjekk også ut vår FAQ, eller registrer deg som partner og få individuell veiledning.

Hvordan overholder jeg mitt installatøransvar i henhold til NEK400?

Det er en del ting du må ha kontroll på når du installerer ladeanlegg. Det kan være overharmoniske spenninger, støy på kabelen, dekning for trådløs kommunikasjon og så videre. Hvordan løse utfordringer knyttet til krypstrøm ved ladeanlegg? A- / B-vern?

Hvordan forhindre varmegang, hva er riktig dimensjonering av kabel?

 

Vi følger alltid med på siste nytt, men det er ikke mulig å svare på alle spørsmål i denne guiden. Besøk heller vår partnerside for et oppdatert bilde, blant annet på hva som er siste nytt vedrørende NEKen.

Les mer: Hva er smart elbillading? 

Hvor bør jeg plassere ladepunktene

Hvis det er snakk om et fåtall ladepunkter, vil det på generelt grunnlag være lurt å plassere dem i nærheten av hverandre, og i nærheten av et sikringsskap. Dette gjør installasjonsprosessen billigere og enklere.

Dersom det er aktuelt å installere ladere på et større antall p-plasser, vil andre hensyn kanskje trumfe dette.  

Hvordan er det enklest å utvide ladenettet i fremtiden?

Elbilandelen i Norge øker stadig, og borettslag/sameier bør være forberedt på at ladenettet på et eller annet tidspunkt må utvides. De bør ta dette med i beregningen når de planlegger ladepunktene. Dersom de velger å installere ladepunktene på den enkelte bileiers private parkeringsplass, kan de bare sette opp flere ladepunkter fortløpende, etter hvert som beboerne går til anskaffelse av elbil. Hvis de derimot velger de et felles ladefelt, må de ta høyde for at dette i fremtiden må utvides.

 

Mustad_eiendom_captions_v1

 


Med den skalerbare løsningen, SmartCharge, har vi full kontroll på ladestasjonene våre. Energikostnadene reduseres og samtidig får vi inntjening på elbillading.

Terje Wathne
Teknisk eiendomssjef, Mustad Eiendom

Hva er smart elbillading?

Vi er på god vei mot et elektrifisert samfunn, noe som legger press på kraftnettet. Med det oppstår også et behov for løsninger som utnytter den eksisterende kapasiteten best mulig. Dette er etter hvert blitt kjent som smart strømstyring.

Les hele guiden